Бременност и ваксинация срещу грип

Бремеността не е противопоказание за ваксинация с убити (инактивирани- интрамускулни или интрадермални инжекционни) ваксини.

Сезонната противогрипна ваксинация се препоръчва от СЗО за бременни жени. Препоръчва се и от Европейския съвет.

Ваксинацията на бременни жени с убити противогрипни ваксини не се свързва с риск за майката или за безопасността на плода.

Бременните жени са в риск от сериозни усложнения, както за майката, така и за бебето, в случай на заразяване с грипния вирус.

Конкретните рисков за бебето при заболяване на майката по време на бременността включват преждевременно раждане и ниско тегло на новороденото. Те могат да бъдат намалени с противогрипната ваксинация на бременната жена.

Установено е, че излагането на грип през първия триместър на бременността, се асоциира с повишен риск от различни вродени аномалии.

Тъй като противогрипната ваксинация не е показана за кърмачета до 6 месечна възраст, ваксинирането на бременната повишава в известна степен защитата на новородените чрез антителата на майката, като намалява риска от инфекция за новороденото.

Ваксината трябва да се прилага в съответствие с Кратката характеристика на продуктите.

Източник: Галев, Андрей. Противогрипна ваксинация. София, 2018г.; СЗО; CDC; sobeyspharmacy.com

Публикувано от drbatselovawordpesscom

Specialist in Epidemiology of Infectious diseases Assistant professor in Medical University- Plovdiv, Bulgaria Epidemiologist in University Hospital "St George" JSC Member of International Epidemiological Association

2 мнения за “Бременност и ваксинация срещу грип

Вашият коментар

Design a site like this with WordPress.com
Първи стъпки